Voorlopig werken met 1 in plaats van 2 spuitjes om vaccinatie te versnellen? Taskforce bekijkt het komende weken

Voorlopig werken met 1 in plaats van 2 spuitjes om vaccinatie te versnellen? Taskforce bekijkt het komende weken

Zo’n aanpak heeft verschillende voordelen, zegt Van Damme: “Je kan er sneller de groepsimmuniteit mee doen aangroeien. Een tweede voordeel is dat je iedereen die op de wachtlijst staat, ook de jongeren, iets zou kunnen aanbieden, bijvoorbeeld al voor de zomer.” Het zou in de praktijk betekenen dat eigenlijk de hele bevolking voor de zomer kan worden gevaccineerd in ons land. 

Volgens zo’n schema zal je dus sneller minder mensen overhouden die vatbaar zijn voor het virus en bij wie het zou kunnen muteren, wat van groot belang kan zijn. Van Damme verwijst naar het Verenigd Koninkrijk, waar een meer besmettelijke variant van het coronavirus is opgedoken. Hoe minder risico op mutaties, hoe beter. “We moeten dit nu vrij snel bekijken met de taskforce, binnen de drie weken. En ook op Europees niveau natuurlijk, want dit zou een heel belangrijk alternatief zijn.” 

READ MORE  Grote problemen bij IKEA: "21 uur lang wachtmuziekje met boodschap 'uw tijd is kostbaar', dat maakt me heel boos"

De tweede dosis blijft evenwel noodzakelijk voor de meeste vaccins, maar Van Damme zou de periode tussen beide willen verlengen van enkele weken naar bijvoorbeeld zes maanden. “Dan heb je er intussen voor gezorgd dat je heel breed kunt gaan vaccineren.” 

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*