Nu kerstvakantie ten einde loopt: wat moet je precies doen als je terugkomt uit het buitenland?

Nu kerstvakantie ten einde loopt: wat moet je precies doen als je terugkomt uit het buitenland?

Als je het bovenstaande formulier hebt ingevuld, zal je twee sms’jes krijgen: één met de melding dat je zeven dagen in quarantaine moet gaan en – vanaf 2 januari – ook nog een sms’je met een code om je te laten testen. 

Wie na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone naar België terugkeert, moet zich voortaan namelijk twee keer laten testen: op dag 1 en dag 7 na terugkomst. Eerder moest je je maar één keer laten testen, op dag 7, maar toen moest je wel 10 dagen in quarantaine gaan. Nu is dat (minstens) 7 dagen. Maar daarover hieronder meer.

READ MORE  Hoe klinkt 2020? Beluister hier de jaaroverzichten van VRT NWS

Wie met het vliegtuig terugkeert uit het buitenland kan zich laten testen op Brussels Airport en op de luchthaven van Charleroi. Treinreizigers kunnen zich laten testen in het treinstation Brussel-Zuid. Op deze drie plaatsen wordt extra testcapaciteit voorzien.

Daarnaast kunnen reizigers die terugkeren uit het buitenland een afspraak maken om zich te laten testen in lokale testcentra. Een overzicht van deze centra vind je via de overheidswebsite info-coronavirus.be. 

Om je te laten testen in zo’n centrum, moet je wel eerst even een afspraak maken. Dat kan eenvoudig via dit online formuliertje, waar je ook meteen een centrum in je buurt kan kiezen.

READ MORE  OVERZICHT - Welke coronavaccins heeft Europa besteld? Hoeveel doses? En hoeveel zijn er voor België?

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*