Raudanpuute on yleinen, mutta huonosti tunnettu tila – erikoislääkäri: “Vääriä diagnooseja”

Monipuolinen ruokavalio ehkäisee raudanpuutetta, mutta ei korjaa jo syntynyttä vajetta. Naisista suuri osa ei saa päivittäisestä ruoastaan tarpeeksi rautaa.

Videolla näytetään, mitä verikokeen otossa tapahtuu.

Rauta on ihmiselle välttämätön hivenaine, jolla on elimistössä tärkeitä tehtäviä. Se on rakennusaineena punasolujen hemoglobiinissa, joka kuljettaa happea keuhkoista kudoksiin. Lisäksi rauta osallistuu muun muassa elimistön energia-aineenvaihduntaan ja aivojen toimintaan.

Jos rautaa ei saa tarpeeksi, voi seurauksena olla raudanpuute, joka voi johtaa anemian kehittymiseen.

Suositusten mukaan naisten pitäisi saada rautaa noin 15 mg/vuorokaudessa ja miesten 9 mg/vuorokaudessa.

Tämä ei kuitenkaan läheskään aina toteudu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Finravinto 2017-tutkimuksen mukaan suurin osa naisista sai rautaa alle suositusten.

Dosentti, sisätautien erikoislääkäri Esa Sopin mukaan raudanpuutos on hyvin yleinen. Hän arvioi, että raudanpuutteisia on Suomessa jopa 400 000. Enemmistö heistä on naisia.

– Raudanpuute on hyvin yleinen, mutta kaikki eivät tiedä omista alhaisista rauta-arvoistaan, koska niitä ei mitata. Osa tästä joukosta on aneemisia.

Rautaa kuluu ensin rautavarastoista ja vasta sen jälkeen kehittyy anemia. Siksi hemoglobiiniarvo voi olla hyvä vielä pitkään sen jälkeen, kun rautavarastot ovat huvenneet.

– Hemoglobiinista ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä raudan puutteesta. Kaikilla se ei putoa ollenkaan. Rautavarastot voivat olla tyhjät, vaikka hemoglobiini on 150 g/L.

Rauta on elimistölle välttämätön hivenaine. Sen vajaus voi aiheuttaa ongelmia.

Rauta on elimistölle välttämätön hivenaine. Sen vajaus voi aiheuttaa ongelmia. Adobe stock/AOP

Naisilla yleisempi

Raudanpuute ja anemia kehittyvät, kun raudanmenetys ylittää raudan saannin. Yleisemmin näin käy naisilla, sillä kuukautiset, raskaudet ja synnytykset vievät rautavarantoja.

Miehillä raudanpuute on paljon harvinaisempi.

Sekä naisia että miehiä koskevan puutoksen taustalla voi olla myös äidin raskaudenaikainen raudanpuutos. Se voi Sopin mukaan oireilla jo pikkulapsesta, mutta tulee usein esille kasvupyrähdyksen aikana, jolloin keho tarvitsee enemmän rautaa.

Tytöillä raudan tarvetta kasvattaa vielä, kun kuukautiset alkavat.

– Tällainen syntymästä asti vallitseva raudanpuute on asia, jota ei tunnisteta käytännössä ollenkaan.

Nuorista naisista kuukautisten alkamisen jälkeen raudanpuutteisia on jopa 30 prosenttia ja kasvupyrähdyksen jälkeen miehistä eri arvioiden mukaan 3,5–13 prosenttia.

Muita raudanpuutteelle altistavia tekijöitä ovat verenluovutukset, sairaudet, joihin liittyy verenvuotoa, kuten haavainen paksusuolentulehdus tai toistuvat vaikeat nenäverenvuodot. Myös keliakia, suolistotulehdukset tai happosalpaajien pitkäaikainen käyttö voivat aiheuttaa raudan puutetta.

READ MORE  Tosielämän Deadpool: Ryan Reynolds toteutti pahoista palovammoista kärsineen pojan unelman

Myös kova treenaaminen voi vaikuttaa. Erityisesti runsaat kuukautiset yhdistettynä kasvisruokavalioon ja treenaamiseen kasvattavat oleellisesti raudanpuutoksen riskiä.

Raudanpuute ja anemia kehittyvät, kun rautaa menetetään enemmän kuin sitä saadaan. Adobe stock/AOP

Lukuisia oireita

Raudanpuutos voi aiheuttaa hyvin monenlaisia oireita. Väsymys on hyvin yleinen oire.

– Jos ihminen nukahtelee luennoilla tai työpaikalla, väsymys on silloin poikkeavaa.

Lukuisia oireita selittää se, että elimistössä on noin 200 entsyymivalkuaista, joiden toiminta on riippuvaista raudasta. Ne vaikuttavat elimistön energia-aineenvaihduntaan, hermoimpulssien kulkuun ja aivojen toimintaan. Siksi oireina voi esiintyä muun muassa aivosumua, keskittymiskyvyn puutetta, hajamielisyyttä, muistihäiriöitä, nivelkipuja, hengenahdistusta ja ihon kutinaa.

– Osalla potilaista, jotka ovat olleet todistetusti pitkään raudanpuutteisia ja hyvin vähäoireisia, oireet pahenevat oleellisesti jonkin akuutin sairauden tai stressitilanteen jälkeen.

Pelkkien oireiden perusteella diagnoosia ei voi tehdä, Soppi korostaa. Samoja oireita esiintyy monissa muissakin sairauksissa kuten kilpirauhasen vajaatoiminnassa, masennuksessa, keliakiassa ja uniapneassa.

Raudanpuutetta voidaan arvioida mittaamalla rautavarastojen määrää kuvaavaa ferritiinipitoisuus.

Raudanpuutteen arviointi ei kuitenkaan perustu vain siihen, vaan huomioitava on oireiden lisäksi myös raudanpuutteelle altistavat tekijät.

Oireet on tärkeää tutkia hyvin, koska kysymys saattaa olla jostain muustakin, jopa vakavasta sairaudesta.

– Rautavarastot voivat olla pienet, koska veri saattaa vuotaa suoleen esimerkiksi suoliston kasvaimen vuoksi. Mitä iäkkäämpi ihminen on, sitä todennäköisempiä ovat muun muassa kasvaimiin liittyvät syyt.

Tällöin raudanpuutteen selvittämiseksi voidaan tarvita mahalaukun ja tarvittaessa suoliston tähystystä, jotta verta vuotava kohta saadaan selville.

Joskus oireet johtavat väärin diagnooseihin, Soppi sanoo.

Hänen mukaansa monelle raudanpuutteesta kärsivälle potilaalle on aloitettu kilpirauhaslääkitys, vaikka potilaalla ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa. Oireet sen sijaan ovat hyvin samanlaisia ja raudanpuutteessa kilpirauhasen toimintaa säätelevän TSH-hormonin pitoisuus pyrkii usein nousemaan.

– Tästä johtuen noin 100 000 ihmistä käyttää kilpirauhaslääkkeitä turhaan. Huomattavalla osalla heistä on raudanpuute.

Väsymys ja vetämättömyys voivat joskus kertoa raudanpuutteesta. Adobe stock/AOP

Infektiokin voi nostaa

Rautavarastojen määrää kuvaavan ferritiiniarvon rooli raudanpuutteen diagnostiikassa on Sopin mukaan ollut tiedossa jo vuosikymmeniä. Sen merkitys on vielä tarkentunut viime vuosina.

READ MORE  Prime Minister Marin Listed Among 100 Most Influential Women in the World

Silti ferritiiniarvojaan ei ole hänen mukaansa helppo saada selville, sillä osa lääkäreistä ei pidä niiden mittaamista tärkeänä.

Kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan potilas kärsii raudanpuutteesta, jos ferritiiniarvo on alle 30 mikrogrammaa litrassa.

– Potilas voi olla raudanpuutteinen paljon korkeammillakin arvoilla, Soppi sanoo.

Ferritiini kannattaisi mitata silloin, kun potilas mahdollisimman terve eikä hänellä ole esimerkiksi infektiota, sillä joskus esimerkiksi tulehdusreaktio ja infektiot voivat nostaa ferritiiniarvoa. Myös esimerkiksi lihavuus ja rasvamaksa nostavat ferritiinin pitoisuuksia.

– Silti ferritiini on yksiselitteisesti paras ja tarkin raudanpuutteen mittari. On epäammattimaista, että sen mittaamista nimitetään muoti-ilmiöksi.

Raudanpuutteen diagnostiikka ja hoito ovat Sopin mukaan tärkeitä, koska hyvin usein oireet huonontavat potilaan elämänlaatua suurestikin ja raudanpuute voi johtaa pahimmillaan työkyvyttömyyteen.

Advertisement

– Siksi on aivan käsittämätöntä, että diagnostiikka ja hoito eivät vieläkään ole ajan tasalla. Potilaita pitäisi kuunnella ja tutkia tarkasti.

Raudan­puutteen arviointi ei perustu pelkän ferritiinipitoisuuden mittaukseen, vaan kokonaiskuvaan. Adobe stock/AOP

Ei rautalisää omin päin

Raudanpuutosta hoidetaan rautalisällä. Rautavaje korjataan aina ensisijaisesti suun kautta otettavilla tableteilla, sillä on parempi, että rautaa saadaan elimistöön pikkuhiljaa. Jos oireet ovat vaikeita, voidaan käyttää rautatankkausta suonensisäisesti.

Jotta rautatasot korjaantuvat, vaaditaan tarpeeksi pitkä, useiden kuukausien kuuri. Lyhyt rautavalmistekuuri nostaa kyllä hemoglobiinin, mutta rautavarastoja lyhyt kuuri ei välttämättä täytä lainkaan.

Rautalisät aiheuttavat monilla närästystä, pahoinvointia, vatsakipuja, ripulia tai ummetusta, joten sopivaa valmistetta voi joutua etsimään. Noin kolmasosalla sivuvaikutukset ovat sellaisia, etteivät he siedä riittävää annosta rautaa.

– Valmisteen sopivuus on hyvin yksilöllistä, joten sopiva löytyy vain kokeilemalla.

Omin päin ja ilman lääkärin lupaa rautavalmisteita ei saa syödä, sillä se vaikeuttaa diagnostiikkaa ja voi viivästyttää muun vakavankin sairauden taudinmääritystä.

Pahimmassa tapauksessa raudan liian suurella saannilla voi olla vaarallisia vaikutuksia, jos henkilö sairastaa tietämättään harvinaista geneettistä raudankertymäsairautta eli hemokromatoosia. Siinä elimistöön kertyy tavallista enemmän rautaa. Vakavimpia hemokromatoosin seurauksia ovat sydämen vajaatoiminta ja maksakirroosi.

Ruokavalio on tärkein ehkäisykeino

Jos taustalla ei ole raudankertymäsairautta, ravinnosta rautaa ei ole mahdollista saada liikaa.

Päinvastoin, usein etenkin naisilla ja lapsilla raudan päivittäiset saantisuositukset eivät täyty ruoasta. Pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa huonoihin rauta-arvoihin.

READ MORE  USA:n edustajainhuone hyväksyi 25 miljardin tukipaketin – Trump kutsui ehdotusta huijaukseksi

Myös vanhuksilla ruokavalio voi huonontua ja samalla myös raudan saanti.

Raudanpuutteen syntymistä voidaan ehkäistä huolehtimalla monipuolisesta ravinnosta.

Sen sijaan ruokavalioilla ei ole suurta merkitystä, kun raudanpuute on jo kehittynyt.

– Sitä ei voi ruokavaliolla korjata, vaan rautavarastojen korjaaminen vaatii lisärautaa.

Sen jälkeen, kun raudanpuute on korjattu, ravinto on merkittävä tekijä rautatasapainon ylläpitämisessä.

Ravinnosta rautaa ei voi saada liikaa. Adobe stock/AOP

Tehosta imeytymistä

Rautaa saa eniten lihasta ja täysjyväviljasta. Lihan, kalan ja veriruokien rauta on hyvin imeytyvää hemirautaa. Se imeytyy paremmin kuin kasvikunnasta saatava rauta.

Raudan imeytymistä voi tehostaa nauttimalla samaan aikaan C-vitamiinia sisältäviä marjoja, hedelmiä ja kasviksia.

Imeytymistä taas vähentävät kahvi, tee, kaakao, maitotuotteet, kalkkivalmisteet, soijavalkuainen ja murot.

Tosin Sopin mukaan maitovalmisteiden käyttö on kuitenkaan harvoin niin runsasta, että sillä olisi vaikutusta.

– Sitten jos ruokavalio sisältää suuren määrän maitoa, yli litran päivässä, sillä alkaa jo olla imeytymisen kannalta merkittävä vaikutus.

Jos käytössä on rautalisä, maito-, – kalsium ja magnesiumvalmisteet nautitaan eri aikoina kuin rautavalmisteet. Rautavalmisteen kanssa samaan aikaan ei kannata myöskään juoda kahvia tai teetä.

Advertisement

Muita raudanpuutteen ehkäisykeinoja naisilla ovat runsaiden kuukautisten hillitseminen e-pillereillä, hormonikierukalla tai vuotopäivinä käytettävällä traneksaamihappolääkityksellä.

Hedelmällisessä iässä olevat naiset saattavat tarvita myös jaksoittaista rautahoitoa.

Myös närästykseen käytettävien happosalpaajien jatkuvaa käyttöä ilman lääkärin suositusta ja tulehduskipulääkkeiden säännöllistä käyttöä on syytä välttää. Tulehduskipulääkkeisiin liittyy riski maha-suolikanavan verenvuotoon, joka taas voi aiheuttaa raudanpuutetta ja anemiaakin.

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply