Klaveness mener det har vært for mange landskamper – varsler møte med UEFA

Elitedirektør i Norges Fotballforbund Lise Klaveness (39) stiller spørsmål ved hvorvidt det var riktig å ha så stort landslagstrykk med den nåværende smittesituasjonen i Europa. Nå varsler hun et møte med UEFA.

SKEPTISK: – Det store spørsmålet er om det er riktig å ha så stort landslagstrykk når smitten er så stor. Det mener jeg at ikke var riktig, sier Lise Klaveness til VG. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Publisert Publisert

– Vi var forberedt på at det ville være flere smittede i troppen, på grunn av det store smittetrykket i hele Europa og i Norge. Det er selvfølgelig en klo i magen når man får det bekreftet, men vi var forberedt på det, sier Klaveness til VG.

Fredag formiddag kom nyheten om at ytterligere tre spillere har testet positivt for corona.

Norges landskamp mot Romania ble avlyst etter at Omar Elabedellaoui testet positivt. Nå har Marius Lode, Patrick Berg og Markus Henriksen fått viruset.

– Denne saken bekrefter hvor viktig det er at noen som har vært i nærkontakt med andre som er smittet, skal være i t i dagers karantene. Selv om en nærkontakt tester negativt, skal vedkommende være i karantene i 10 dager fra nærkontakten fant sted. Denne saken bekrefter hvor viktig det er at alle følger reglene, sier helseminister Bent Høie (H) til VG.

Advertisement

KRITISK: Helseminister Bent Høie (H) kom med en sterk anbefaling om å ikke reise til Romania. Det opprinnelige A-landslaget reiste aldri til Romania. Foto: Berit Roald

Først ble privatlandskampen mot Israel avlyst etter at en israelsk spiller testet positivt.

Deretter startet en stor debatt rundt hvorvidt Norge skulle reise til Romania, noe som endte med at helsemyndighetene kom med en sterk anbefaling om å ikke spille kampen. UEFA bestemte at kampen ble satt til norsk 0–3-tap.

Les også

Høie om landslagets kamper: – Ville begge vært ulovlige i Norge

Norge måtte sende et «nødlandslag» til Østerrike for å få avviklet kampen, en kamp som endte 1–1.

– Denne uken har vært krevende, vi har stått i en vanskelig spagat mellom regelverket i Norge og det de andre landene følger i UEFA-protokollen. Klubbene her hjemme har gjort en formidabel jobb med smittevern gjennom året. Det har knapt vært smitte. Dette er det viktigste nå. Å skjerme klubbfotballen, sier Klaveness.

– Er du redd for at folk nå tenker at dere tok feil?

– Nei, vi må tåle at folk er kritiske til oss. Vi representerer medlemmene i Norges største idrett. Dette er ikke svart-hvitt. Vi har hatt veldig god dialog med helsemyndighetene siste dagene og vi ønsker å beholde et godt samarbeidsklima fremover, sier Klaveness – og fortsetter:

– Men når flyet står på Gardermoen og flyet skal ut, og dette var kamper som har vært planlagt i lang tid, måtte vi lene oss på det gjeldende regelverket, både i Norge og UEFA-protokollen. Det store spørsmålet er om det er riktig å ha så stort landslagstrykk når smitten er så stor. Det mener jeg at ikke var riktig.

– Bør NFF ta selvkritikk på noe område?

– Spørsmålet er om landslagstrykket burde være så stort når smittetrykket i samfunnet er så økende og klubbfotballen så sårbar i forkant av sesongavslutning. Klubbfotballen er det viktigste vi gjør i et slikt år. Medisinsk er disse smittetilfellene uproblematisk. Spillerne har det bra og de er skjermet fra samfunnet. Men UEFA, og vi som medlemsnasjon, må bare erkjenne at det kommunikativt, politisk og emosjonelt ble for krevende å avvikle så mange landskamper i denne fasen.

– Har NFF nevnt for UEFA tidligere at det var feil å gjennomføre landslagspausen slik smittesituasjonen er i Europa? Og i så fall: Hva har dere gjort?

– Nei, men vi vil nå ta et initiativ til å møte UEFA for å gjennomgå hele protokollen gitt siste tids smitteutvikling. UEFA-protokollen er laget for å fange opp og kontrollere smitte for å begrense smitte i troppene, men viktigst hindre at smitten ikke går ut igjen til samfunnet. Dette har man fått særdeles godt til i Europa frem til nå. Men protokollen bør justeres i lys av siste tids utvikling for å skjerme spillere og støtteapparat enda bedre.

Bodø/Glimts team manager, Håvard Sakariassen, bekrefter at kampen mot Strømsgodset vil gå som planlagt.

Det er foreløpig ikke bekreftet om Brann mot Rosenborg gjør det. NFF-topp Nils FIsketjønn har tidligere uttalt at Eliteserien «ikke tåler mange flere utsettelser».

Saken oppdateres!

Publisert

Takk for at du leser BT

Advertisement
Ikke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.

Bli abonnent

Source link

READ MORE  RBK-stjernen tilbake i startelleveren

Be the first to comment

Leave a Reply