Geen klimaatconferentie, wel “internationale dynamiek”: hoe zit het intussen met het klimaatbeleid?

Na het jaartje uitstel groeit het belang van de COP26 van november volgend jaar nog. “Absoluut”, benadrukt Peter Wittoeck, “daar zal de synthese worden gemaakt van wat iedereen heeft aangekondigd wat ze zullen doen om de ambities scherper te stellen. Maar ook de uitvoeringsregels voor Parijs zijn nog niet helemaal voltooid. Eén belangrijk aspect daarvan is de koolstofmarkt, de handel in emissierechten op internationaal niveau, waarover nog steeds geen akkoord is.” 

Die regels kunnen een heel grote impact hebben op de reële, collectieve ambitie, zegt hij. “Als die regels slecht geschreven worden, op een manier die dubbeltellingen toelaat, bv dat een ton CO₂-vermindering dubbel telt, dan krijg je in realiteit een veel grotere uitstoot dan wat landen beloven. Het is dus cruciaal dat de regels op een goede manier geschreven worden.” Wat extra tijd kan in deze zeker helpen, maar het hangt niet enkel daarvan af: ook de politieke wil moet er uiteraard zijn. Het valt dus af te wachten hoe succesvol Glasgow 2021 op dat vlak kan zijn. (lees door onder de video)

Advertisement
Advertisement

Bekijk in de video hieronder wat Peter Wittoeck antwoordt op de vraag of de COP volgend jaar, na het wegvallen van de conferentie dit jaar, extra belangrijk wordt: 

READ MORE  "Wilt u dat ik waarheid vertel of praatjes?": Vandenbroucke sluit implosie ziekenhuisnetwerk niet uit als tij niet keert

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply