Biden pelkää Trumpin lipsauttavan salaisia tietoja ulkopuolisille – jättäisi edeltäjänsä vaille tiedustelutietoja

Biden pelkää Trumpin lipsauttavan salaisia tietoja ulkopuolisille – jättäisi edeltäjänsä vaille tiedustelutietoja

Yhdysvaltain presidentti ei jakaisi tiedustelutietoja edeltäjälleen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden jättäisi Donald Trumpin vaille tiedustelutietoja.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden jättäisi Donald Trumpin vaille tiedustelutietoja. ZUMAWIRE/MVPHOTOS

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvioi tuoreessa haastattelussa, että Donald Trumpin ei tulisi saada tiedustelutietoja.

CBS-kanavan haastattelussa Biden perustelee asiaa Trumpin käytöksellä, jota hän luonnehtii ”epävakaaksi”. Bidenin mukaan tämä näkemys on irrallinen syytöksistä, joiden mukaan Trump kiihotti kannattajiaan kapinaan.

– Katson, että hänellä ei ole tarvetta tiedustelutiedoille. Mitä arvoa on antaa hänelle selonteko tiedustelutiedoista? Mitä vaikutusta sillä olisi muuta kuin, että hän saattaa lipsauttaa ja sanoa jotain? Biden sanoo.

Yhdysvaltain entiset presidenteillä on perinteen mukaisesti oikeus pyytää ja saada samat tiedusteluselonteot kuin heidän seuraajansa. Uutiskanava CNN:n hallituslähteen mukaan Trump ei ole toistaiseksi pyytänyt tiedustelutietoja nähtäväkseen.

READ MORE  Horoskooppi | Iltalehti

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki huomauttaa, että tiedusteluyhteisö kannattaa entisten presidenttien oikeutta pyytää tiedusteluselonteot nähtäväkseen.

Psakin mukaan tiedusteluyhteisö arvioi mahdolliset pyynnöt tapauskohtaisesti, kuten aina ennenkin.

Trumpin hallinnon aikana Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtajana toiminut Sue Gordon arvioi aiemmin, että Trump saattaa olla epätavallisen altis kohde ”toimijoille, joilla on pahat aikeet”.

Marraskuussa presidentinvaalien ratkettua tiedusteluasiantuntijat pitivät mahdollisena, että Trump saattaisi vuotaa salaisia tietoja ulkopuolisille.

– Kuka tahansa, joka on närkästynyt, tyytymätön tai pahoittanut mielensä, muodostaa riskin salattujen tietojen vuotamiselle, Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n entinen upseeri David Priess totesi tuolloin.

– Trump epäilemättä sopii profiiliin.

Huolta herättää myös Trumpin aiemmat toimet. Toukokuussa 2017 Valkoisessa talossa Trumpin kerrotaan paljastaneen Venäjän ulkoministerille ja maan Yhdysvaltain-suurlähettiläälle salattuja tietoja.

READ MORE  Capitol rioters included highly trained ex-military, cops

Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön mukaan Trumpin Venäjälle välittämät tiedot vaaransivat Yhdysvaltain liittolaismaan tiedustelulähteen.

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*